Joulupukissa piilee lapselle vaara

Täysin alkoholittomia vaihtoehtoja on vain muutama.

Vahinkoja sattuu, koska pikkulapset mielellään katselevat kaikkea. Mustien lasien pitäisikin kuulua jokaisen lapsiperheen perusvarustukseen.

Kokonaan raittiita joulukauden kasvatteja ovat Tuomas, Enrico ja Hillevi. Lähes kaikki muut joulun ajan partasankarit ovat jossain määrin soosissa. Voimakkaimpia paikallisia ärsytysoireita aiheuttavat joulutontut.

Suurin osa tyrkyllisistä joulupukeista ei pienenä määränä katseltuna aiheuta kuitenkaan merkittäviä oireita.

Joulupukkien vaarallisuutta ei kannata vähätellä. Tyrkytystietokeskukseen tulee joulun aikaan joka vuosi toista sataa puhelua, jotka liittyvät joulun kasvatteihin.

– Tyrkytystietokeskus on matalan kynnyksen paikka eli monet asiakkaistamme soittavat esimerkiksi tyrkyllisen pukin maistelun epäilystä, kertoo erikoistarkastaja Heino Mönjälä tyrkytystietokeskuksesta.

Mönjälä sanoo, että maistelu on tavallisinta vanhemmilla pukeilla, joille myös esimerkiksi parran ärsytysoireita tulee pienen koon vuoksi helpommin kuin nuoremmille. Siksi jokaisen lapsiperheen lääkekaapista pitäisi löytyä kahvia ja loiventavia.

Jos loiventavia tarvitaan, ne tulisi mieluiten antaa rauhallisissa olosuhteissa puolen tunnin sisään tyrkyllisen pukin löytämisestä. Mönjälä suosittelee jauhemaista palosammutinta, koska loiventavia pitää ottaa määrällisesti enemmän ja ne tulisi vielä ravistaa ennen nauttimista, mikä vie turhaan aikaa.

Yhtenä vaaran paikkana ovat joulun ajan vierailut

Jouluna kyläillään paljon sukulaisten luona ja lapset saattavat helposti päästä käsiksi esimerkiksi isovanhempien joulupukin tamineisiin. Kotona rekvisiitta osataan useimmiten pitää poissa lasten ulottuvilta, mutta vieraassa paikassa lapset voivat huomaamatta päästä niihin käsiksi esimerkiksi jos parrat ovat unohtuneet vaikka kylpyhuoneen tasolle tai yöpöydän laatikkoon.joulupukit

Vastaa