Pallonmuotoisen objektin rullausvastus

Kolmivuotisen tutkimuksen tuloksena on selvitetty millä muodolla voidaan päästä pienimpään kappaleen rullausvastukseen.

Kohtuullisen hyvin rullaavia malleja.

Säynäväsalon Teknillisen Yliopiston tutkimuksessa on selvitetty perinpohjin erimallisten kappaleiden rullausvastuksia. Kolmivuotisen tutkimuksen aikana on tutkijoiden käsistä livauteltu mitä erinäisempiä muotoja rullaamaan Koiraveräjämäen kampuksen kaltevuuslaboratoriossa. FIFA:n rahoittaman tutkimuksen alkuvaiheessa selvisi että muotoja kannatti lähteä hakemaan pyöreäkulmaisista objekteista. Useat terävät kulmat näet hankaloittavat rullaamista selkeästi.

Kokeissa hylättyjä kappaleen muotoja.

Suuren läpimurron tutkijat tekivät joulukuussa 2023. Tutkijoiden pikkujouluissa putosi vahingossa dosetti Uuno Haima-ahon tönäisemänä pöydältä karttapallo, joka tutkijoiden suureksi yllätykseksi rullasi vauhdikkaasti tankotanssilavan alle. ”Olimme silmittömän hämmentyneitä tapahtumasta”, toteaa 3. luokan tutkija Terttu Räpätti. ”Olimmehan tutkineet pyöreitä muotoja, mutta lähinnä pehmeitä, hyytelömäisiä sellaisia. Emme uskoneet että näiden korvaaminen kiinteällä aineella voisi vaikuttaa näin paljon rullausvastukseen.”

Yliopiston päärakennus tutkijoiden pikkujoulujen jälkeisenä päivänä.

Tutkimuksesta kirjoitti ensimmäisenä Kehonrakennuksen Maailma.

Videokooste onnistuneesta rullauksesta.